Kleine klassenstrijd

Eén op de elf klassen in het basisonderwijs bestaat uit 30 of meer leerlingen. 83% van de mensen vindt deze klassen te groot. Het is hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van kleinere klassen. Zo krijgen alle kinderen de aandacht en ondersteuning die zij nodig hebben en wordt de torenhoge werkdruk van leraren verlaagd.

Het verkleinen van klassen in het basisonderwijs is bittere noodzaak. Vorig jaar werd het passend onderwijs ingevoerd. Maar dit passend onderwijs knelt. Er komen steeds meer leerlingen in de klas die extra tijd en aandacht nodig hebben van de leerkracht. Maar leraren hebben de tijd en de ruimte niet om alle leerlingen de aandacht te geven die zij nodig hebben. De werkdruk van de leraren stijgt, terwijl de leerlingen niet het meest passende onderwijs krijgen. 

Deze ontwikkeling moet gestopt worden. Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren moet geïnvesteerd worden in de opleiding van goede leerkrachten én moeten de klassen verkleind worden. De SP dient daarom een initiatiefwet in om te komen tot verkleining van de klassen in het basisonderwijs.

Kleine klassenstrijd - Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd voor kleinere klassen. Laat hier je e-mail adres achter om het laatste nieuws te ontvangen.

Ook kun je hier met ons jouw persoonlijke ervaring delen of melding maken van een megaklas.

Nieuws en Achtergronden